De Rouwgekko (Lepidodactylus lugubris)
De Rouwgekko (Lepidodactylus lugubris) wel een heel leuke hagedis, maar misschien iets te vruchtbaar
Read MoreHerpetologische rondreis door Marokko
Een herpetologische rondreis door Marokko: struinen door woestijnen, bergen en beken
Read MoreOok in Frankrijk houden ze van padden en kikkers
Ook in Frankrijk houden ze van padden en kikkers
Read MoreEen naam voor een onbekende muurhagedis uit Spanje
Enige jaren terug maakte ik melding van een kleine muurhagedis uit Spanje, die door de onzekerheid en complexiteit van deze categorie reptielen (het Podarcis hispanicus complex), niet op naam kon worden gebracht (ter Borg, 2016). Betreffende dieren werden gevonden in de tuin van een vakantiewoning van vrienden van ons, waar wij die zomer verbleven. De…
Read MoreEieren van ringslangen tellen
Op 17 oktober 2020, toevallig mijn verjaardag, was ik uitgenodigd door medereptielenliefhebber Ruud Wolterman, om hem te helpen met het meten van het voortplantingssucces van de populatie Gevlekte ringslangen (Natrix helvetica) in de regio Amsterdam. Ruud is coördinator voor het gebied vlak bij zijn huis, dat bekend staat als Bijlmerweide. In dat gebied liggen drie…
Read MoreNogmaals reptielen en amfibieën in het noordoosten van de Verenigde Staten
Enkele jaren geleden heb ik iets verteld over de herpetofauna van dit gebied, waar ik al jaren kom omdat mijn zus daar tot voor kort woonde (ter Borg, 2015a; 2015b). Na dat verslag ben ik nogmaals in dat gebied geweest, waarbij ik een extra waarneming heb gedaan, maar waar ik verder geen aandacht aan wilde…
Read MoreLangstaarthagedis (Takydromus sexlineatus) op Bali
De langstaarthagedis geldt al jaren als een bekende verschijning in de terrariumwereld. Toch moet worden gezegd dat de verzorging onder terrariumomstandigheden erg wisselende resultaten laat zien. Over het algemeen is het houden van deze dagactieve hagedis niet eenvoudig. In 2019 hadden mijn vrouw en ik een reis naar Indonesië gepland. Daarbij had ik een paar…
Read MoreMoerasschildpadden in kas en “natuurlijk” UV-licht
In een vorig artikel (ter Borg, 2018) beschreef ik hoe ik mijn moerasschildpadden (Trachemys scripta elegans, Trachemys scripta scripta, Graptemys ouachitensis en Graptemys pseudogeographica kohnii) het gehele jaar in een vijver in een kas hield, zonder kunstmatige bijverwarming. Ik besprak het belang dat ik hechtte aan de mogelijkheid voor de dieren om zich in de…
Read MoreDagactieve juveniele Gewone padden
Dit jaar verschenen vanaf half juni ineens buitengewoon veel juveniele padden in zowel voor- als achtertuin. Deze waren waarschijnlijk afkomstig uit naburige vijvers. Opvallend was echter, dat deze juveniele padden zich gedurende de hele zomer ondanks de hoge temperaturen en droogte (ik sproei zeer beperkt) regelmatig overdag buiten de dekking van begroeiing op het gazon…
Read MoreEen bijzondere muurhagedis op Mallorca, de Balearenhagedis (Podarcis lilfordi)
Op zoek naar een bijzondere muurhagedis op Mallorca, de Balearenhagedis (Podarcis lilfordi)
Read More