Klimaten 5: de zee- en landklimaten
Klimaten 5: de zee- en landklimaten
Read MoreThermoregularie bij reptielen
Thermoregularie bij reptielen
Read MoreHerpetologische rondreis door Marokko
Een herpetologische rondreis door Marokko: struinen door woestijnen, bergen en beken
Read MoreSalamanderetende schimmel
Salamanderetende schimmel — Bedreiging van amfibieën door de schimmelziekte Chytridiomycose en de effecten op de terrariumkunde.
Read MoreOok in Frankrijk houden ze van padden en kikkers
Ook in Frankrijk houden ze van padden en kikkers
Read MoreBlauwe keel bij de mannetjes van de Westelijke smaragdhagedis
Blauwe keel bij de mannetjes van de Westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata) — Ondersoort of ‘gewoon’ toeval?
Read MoreEen naam voor een onbekende muurhagedis uit Spanje
Enige jaren terug maakte ik melding van een kleine muurhagedis uit Spanje, die door de onzekerheid en complexiteit van deze categorie reptielen (het Podarcis hispanicus complex), niet op naam kon worden gebracht (ter Borg, 2016). Betreffende dieren werden gevonden in de tuin van een vakantiewoning van vrienden van ons, waar wij die zomer verbleven. De…
Read MoreVoortplantingsgedrag bij vroedmeesterpadjes
Als schildpadhouder en veldherpetoloog-hobbyist ligt mijn interesse vooral bij reptielen. Maar door die interesse, en dan met name ook het veldwerk, ben ik al enige jaren als vrijwilliger actief voor de veldwerkweken van EPMAC. Hier ligt de nadruk op de monitoring van amfibieën in Spanje, Frankrijk en Polen. Hier heb ik reeds eerder over geschreven…
Read MoreHet Ranavirus. Wat maakt het een koudbloedige killer?
Het Ranavirus zorgt voor massasterfte in populaties amfibieën, vissen en reptielen in Nederland. In amfibieën zorgt het virus, door zich aan te passen, voor volledige sterfte van dieren in het larvale stadium. Maar wat maakt het Ranavirus nou zo gevaarlijk voor amfibieën? In Nederland zijn veel mensen enthousiast over de Herpetofauna. Veldbiologen, vrijwilligers en studenten…
Read MoreUVB-verlichting en Ferguson Zones
Hoewel het gebruik van UV-licht al langere tijd bij diverse reptielen wordt aanbevolen, is vooral de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden, dat bij vrijwel alle reptielen en amfibieën de toepassing van UVB-lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Onder invloed van UVB-straling wordt er onder andere…
Read More