Lacerta bibliotheek

bib.halfpage1

De Stichting Bibliotheek Lacerta beheert de Lacerta-bibliotheek. De Lacerta-bibliotheek staat ten dienste van de leden van de Nederlandse Vereniging voor Herpetologie en Terrariumkunde.
De bibliotheek omvat een grote collectie tijdschriften en boeken op de gebieden van de terrariumkunde en de herpetologie.

De collectie tijdschriften omvat zowel moderne tijdschriften als oude tijdschriften die inmiddels niet meer worden uitgegeven. Ook de boekencollectie varieert van werken uit de negentiende eeuw tot de modernste boeken. Nieuwe boeken zijn tot 2019 geregeld aan de collectie toegevoegd.

De Lacerta-bibliotheek is toegankelijk voor de leden van de Nederlandse Vereniging voor Herpetologie en Terrariumkunde. De bibliotheek is gevestigd in de Universiteitsbibliotheek De Uithof van de Universiteit Utrecht.

De Universiteitsbibliotheek De Uithof bevindt op de Heidelberglaan 3, 3508 TC, te Utrecht (De Uithof). Zaken als openingstijden, telefonische bereikbaarheid, plattegrond van de bibliotheek en routebeschrijving zijn te vinden via de website van de bibliotheek.

  • Leden van Lacerta krijgen een gratis lenerspas die geldig is voor alle bibliotheken van de Universiteit Utrecht.

  • Lacerta-leden kunnen boeken en ingebonden tijdschriften voor een periode van vier weken lenen uit de Lacerta-bibliotheek.

  • Op bovengenoemde website kan nadere informatie worden gevonden over lenen en kopiëren, via “bibliotheek van a tot z”.

Mogelijkheden voor Lacerta leden om gebruik te maken van de collectie en diensten van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

De collectie Lacerta bevindt zich op de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UB). Dit is dezelfde verdieping als de entree. Meteen links staan verspreid over een aantal kasten de boeken uit de collectie Lacerta, duidelijk gemarkeerd op de kopse kant van de kast en onderaan de band zelf. Deze boeken zijn ter plekke te raadplegen en de bibliotheek is (buiten tentamenperiodes om) vrij toegankelijk tijdens de openingstijden. De tijdschriften zijn veelal gebundeld per jaargang opgeslagen in het depot.

De leden van Lacerta kunnen ook gebruik maken van andere diensten van de bibliotheek, middels een gratis lenerspas. Voorwaarde hiervoor is dat via een papieren of digitale mail (of afschrift) het lidmaatschap van Lacerta kan worden aangetoond bij de balie. Met een lenerspas kunnen leden ook boeken of tijdschriftbanden uit het depot opvragen. Tegen betaling kan ook wereldwijd materiaal worden  aangevraagd bij andere bibliotheken. Dit alles via de digitale catalogus WorldCat. Dit doorzoeken kan ook vanuit huis.

Om een lenerspas aan te vragen begint u thuis met het aanvragen van een Gastaccount via dit formulier. Na invullen van het formulier blijven de gegevens tien dagen bewaard. Binnen die tien dagen moet u zich met een geldig legitimatiebewijs én een bewijs van inschrijving van Lacerta melden bij de balie van de UB. Hier wordt een zogeheten Gast Solis-ID geactiveerd, waarmee u de volledige toegang heeft tot de digitale collectie van de UB, via de WiFi ter plaatse. (Dus niet vanuit huis).