Grijze boomkikker

hversicolorau8075

Hyla versicolor

Herkomst: Canada: zuidelijk Ontario en Manitoba; VS: Maine in het noord-oosten tot het noorden van Florida; westelijk tot Oklahoma en centraal-Texas.

Klimaatgegevens: Gematigd – subtropisch, met zomers van april tot september/november (afhankelijk van herkomst) april t/m juni 15 tot 25 graden C; juli t/m september 20 tot 30 graden C, oktober t/m december tot april 10˚C.
Biotoop: Bosrijke gebieden in de buurt van water. In bomen en struiken; jagen ook op de grond.

Ferguson zone: 1
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door zwart/geel gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas. Vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes.
Voortplanting: Eieren in klompjes aan waterplanten en takjes in ondiepe, tijdelijke watertjes en wagensporen in bossen.
Bijzonderheden: Overwegend schemering- en nachtactief. Lijkt als twee druppels water op Hyla chrysoscelis, waarvan hij alleen door zijn paarroep en door genetisch onderzoek is te onderscheiden.

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor maximaal 8 boomkikkiers: 0,24 m2 (60×40 cm). – Hoogte: Voor maximaal 8 boomkikkiers: 60 cm
Soort terrarium: Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen! Schuifruiten boven waterbakken.
Verlichting: 2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen en amfibieën de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1

Verwarming: Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur? is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af. ?s Winters een winterrust geven bij ongeveer 6˚C.
Bodem: Stronken, sphagnum, stenen en/of blad.
Wandbekleding: Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60×40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: Yucca-achtigen, planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten.
Aantal dieren: De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.

Water en voeding

Water: Sproeien is gewenst. s Winters kan iedere avond gesproeid worden. s Zomers enkele keren per maand.
Voedsel: Insecten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. Krekels maximaal maat 5. In de zomer 2 – 3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).
Voedingssupplementen: mineralen en vitaminen poeder zoals Korvimin, gistocal of carmix. Vliegen verzamelen in een pot waar wat vitaminepoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen.


Literatuur:
Rainer Schulte: Frösche und Kröten; Manfred Rogner: Het terrarium; Robert en Valerie Davies: Reptielen en amfibie?n.
Nota bene:
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!