Groene Amerikaanse boomkikker of Carolina boomkikker

Hyla cinerea

Hyla cinerea

Herkomst: Zuid-oostelijk deel van de VS: Virginia, Noord- en Zuid Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Arkansas, grensgebied van Tenessee, Kentucky, Missouri en Illinois; Texas. Uitgezet in Puerto.

Klimaatgegevens: Subtropisch, met zomers van april tot november (temp in december tot maart 10-20°C; april – juni 15-25°C; juli-september 20-30°C, oktober en november 15-25°C)
Biotoop: Moerassen, uiterwaarden, bosranden en in de omgeving van poelen en vijvers. Bomen, struiken, riet, meestal vlak langs water.

Ferguson zone: 1
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door geel/groen gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas.
Voortplanting: Eieren worden afgezet op takken en waterplanten in kleine watertjes, zoals dode hoeken in stroompjes, vijvers, poelen en uiterwaarden.
Bijzonderheden: Overwegend nachtactief, brengen de dag zonnend op bladeren of takken. In de noordelijke streken houdt de groene boomkikker een winterrust.

Terrarium
Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 0,24 m2 (60×40 cm). – Hoogte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 60 cm
Soort terrarium: Glas, vanwege het vocht met voldoende ventilatie, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen!
Verlichting: 2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen en amfibieën de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1

Verwarming: Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af. ‘s Winters kan een winterrust gegeven worden van ongeveer 5 weken bij een temperatuur tussen 8 en 10°C.
Bodem: In principe is bodemsubstraat niet nodig. Sphagnum staat wel decoratief, en met het verversen van het sphagnum worden ook uitwerpselen verwijderd.
Wandbekleding: Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60×40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 10 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: Yucca-achtigen , planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten. Voor jonge kikkers zijn parapluplanten heel geschikt. Hoe lichter de bak is ingericht, des te groter is de kans dat de kikkers groen blijven en niet een grijze of bruine kleur aannemen.
Aantal dieren: De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.

Water: Sproeien is gewenst. s Winters kan iedere avond gesproeid worden. s Zomers enkele keren per maand.
Voedsel: Insecten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. In de zomer 2 – 3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).
Voedingssupplementen: Insecten verzamelen in een pot waar wat vitamine mineralenpoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen. Krekels etc goed voeren voordat ze gevoerd worden aan de kikkers.

Literatuur:
G. Oxtoby, 1989. Verzorging en kweek van de Turkse boomkikker (Hyla savignyi). Lacerta 48 (2): 55-61

Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!