Groene wateragaam

cocincinus_m

Herkomst: Zuid-Oost Azië, van Thailand tot Zuid-China inclusief Vietnam en Cambodja.
Afmetingen: TL 80 t/m 120 cm; KRL ongeveer 35 % van de TL
Klimaatgegevens: Tropisch regenklimaat, algemene temperatuur rond 28 graden, nachttemperaturen rond de 20 graden.
Biotoop: Met name in bomen in de nabijheid van water.
Geslachtsonderscheid: Vrouwtjes zijn kleiner (tot 80 cm) en fijner gebouwd, minder fel gekleurd en kleinere kam. De mannen hebben vaak een roestklleurige plek onder de oksel en een donkere streep achter het oog.
Voortplanting: 5-16 eieren meermaals per jaar; incubatietijd 2-3 maanden bij temperaturen tussen de 27 en 30 graden.
Bijzonderheden: Deze soort kan in eerste instantie erg schichtig zijn. Bij het vluchten is tegen de ruit aanlopen niet ongewoon wat ernstige verwondingen aan de bek kan veroorzaken. Dieren worden regelmatig gekweekt, zodat het eenvoudig is om aan nakweek-exemplaren te komen.

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: 0,90 m2 (150×60 cm) – Hoogte: 100 cm
Soort terrarium: Glas/kunststof met voldoende ventilatie via onderkant voorzijde/bovenzijde terrarium, een groot watergedeelte heeft voordelen.
Verlichting: Ruime TL-verlichting, spotstraler, UV-lamp (in de vorm van TL-lamp of spaarlamp continu).
Verwarming: Algemene temperatuur rond 28 graden, onder de spot 35-40 graden. Verwarmingskabel kan nuttig zijn voor het verwarmen van lagere delen in het terrarium. Aquariumverwarming met thermostaat voor het waterbassin is ook een mogelijkheid, watertemperatuur circa 26 graden.
Bodem: Kiezel of bark, vochtig gehouden mengsel van zand en leem waar de dieren eieren kunnen begraven.. Ruim waterbassin in de bak integreren.
Wandbekleding: Bekleden met kurk, boomschors of dergelijke materialen als extra klimmogelijkheid en ter voorkoming van neus/mondletsel bij schrikreacties.
Inrichting: Stevige takken en stronken, ook horizontaal boven het waterbassin, omdat de dieren daar graag rusten. Water goed filteren met mechanisch of biologisch filter.
Planten: Planten moeten tegen een stootje kunnen; Ficus, Euphorbia, Buxus, Thymus.
Aantal dieren: Van nature gezelschapsdieren, man met meerdere vrouwen. Niet combineren met andere reptielen, ook niet de veel robuustere Australische wateragamen.
Luchtvochtigheid: De luhtvochtigheid mag vrij hoog zijn, dit kan door regelmatig sproeien of door een beregeningsinstallatie bewerkstelligd worden.

Water: Dagelijks sproeien en toegang tot een flinke waterbak.
Voedsel: Onder andere krekels, sprinkhanen, morio’s, kakkerlakken; af en toe kleine muizen. Soms wordt ook enig fruit gegeten, overrijp fruit lijkt de voorkeur te hebben.
Voedingssupplementen: Voer verrijken met kalk en vitaminen.


Nota bene:
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!