Koningsboomkikker of Pacifische boomkikker

Hyla regilla

Hyla regilla

Herkomst: Zuidelijk Brits Columbia in het westen van Canada; in de VS Oregon, Idaho, West- Montana, California en van West- Nevada tot Baja California in Mexico.
Afmetingen: Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door zwart/geel gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas. Vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes.
Klimaatgegevens: Subtropisch, met zomers van april tot november (temp in december tot maart 10-20°C; april t/m juni 15-25?C; juli-september 20-30°C, oktober en november 15-25°C)
Biotoop: Moerassen, bossen, graslanden, vochtige kloven tussen rotsen. In lage vegetatie, in de buurt van water.
Voortplanting: Eieren in klompjes aan waterplanten en takjes in tijdelijke watertjes.
Bijzonderheden: Overwegend schemerings- en nachtactief.

Terrarium
Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 0,24 m2 (60×40 cm). – Hoogte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 60 cm.
Soort terrarium: Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen!
Verlichting: 2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.
Verwarming: Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af. ‘s Winters kan een winterrust gegeven worden van ongeveer 5 weken bij een temperatuur tussen 8 en 10°C.
Bodem: Stronken, sphagnum, stenen en/of blad.
Wandbekleding: Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60×40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: Yucca-achtigen , planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten.
Aantal dieren: De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.

Water: Sproeien is gewenst. ?s Winters kan iedere avond gesproeid worden. ‘s Zomers enkele keren per maand.
Voedsel: Insekten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. In de zomer 2-3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen.
Voedingssupplementen: Insecten verzamelen in een pot waar wat vitaminepoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen. Krekels etc goed voeren voordat ze gevoerd worden aan de kikkers.

Literatuur:
Rainer Schulte: Frösche und Kröten; Manfred Rogner: Het terrarium, Robert en Valerie Davies: Reptielen en amfibieën
Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!