Koningsboomkikker of Pacifische boomkikker

Hyla regilla

Hyla regilla

Herkomst: Zuidelijk Brits Columbia in het westen van Canada; in de VS Oregon, Idaho, West- Montana, California en van West- Nevada tot Baja California in Mexico.
Afmetingen: Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door zwart/geel gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas. Vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes.
Klimaatgegevens: Subtropisch, met zomers van april tot november (temp in december tot maart 10-20°C; april t/m juni 15-25 C; juli-september 20-30°C, oktober en november 15-25°C)
Biotoop: Moerassen, bossen, graslanden, vochtige kloven tussen rotsen. In lage vegetatie, in de buurt van water.

Ferguson zone: 1

Voortplanting: Eieren in klompjes aan waterplanten en takjes in tijdelijke watertjes.
Bijzonderheden: Overwegend schemerings- en nachtactief.

Terrarium
Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 0,24 m2 (60×40 cm). – Hoogte: Voor maximaal 8 boomkikkers: 60 cm.
Soort terrarium: Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen!
Verlichting: 2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen en amfibieën de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone1

Verwarming: Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af. ‘s Winters kan een winterrust gegeven worden van ongeveer 5 weken bij een temperatuur tussen 8 en 10°C.
Bodem: Stronken, sphagnum, stenen en/of blad.
Wandbekleding: Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60×40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: Yucca-achtigen , planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten.
Aantal dieren: De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.

Water: Sproeien is gewenst. ?s Winters kan iedere avond gesproeid worden. ‘s Zomers enkele keren per maand.
Voedsel: Insecten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. In de zomer 2-3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).
Voedingssupplementen: Insecten verzamelen in een pot waar wat vitamine mineralen poeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen.

Literatuur:
Rainer Schulte: Frösche und Kröten; Manfred Rogner: Het terrarium, Robert en Valerie Davies: Reptielen en amfibieën
Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!