Kroongekko of Wimpergekko

rhacodact_cil_1

Rhacodactylus ciliatus / Correlophus ciliatus

Herkomst: Nieuw Caledonië
Afmetingen: KRL 11 cm – TL 22 cm
Klimaatgegevens: De dieren leven in een vochtig en mild klimaat.
Biotoop: Boombewonend, tropisch (laagland) bos.

Ferguson zone: 1

Geslachtsonderscheid: De mannetjes hebben een flink verdikte startwortel. De vrouwtjes hebben ook een (veel kleinere) verdikking.
Voortplanting: Voortplanting in het voorjaar en de zomer. Na een koelere en wat drogere periode. Eierleggend: 2 zachtschalige eieren. Eitjes uitbroeden in vochtig vermiculiet. Incubatietijd 65-75 dagen bij temperatuur tussen 26 en 29 graden C.
Bijzonderheden: Dieren hebben ook een hechtlamel aan het uiteinde van de staart. De staart groeit niet terug als deze is afgeworpen.

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: 0,20 m2 (40×50 cm) – Hoogte: 80 cm
Soort terrarium: Glas, gezien de vochtigheid. Goede ventilatie.
Verlichting: Een matige belichting volstaat, gezien het feit dat de dieren schemering- en nachtactief zijn.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1

Verwarming: Matig: in de zomer tussen de 25 en 30 graden overdag en 20-22 graden ‘s nachts. In de winter maximaal 20-24 graden overdag en 16-20 ?s nachts. Extra verwarming is vaak niet nodig, gezien de voorkeurstemperatuur. De temperatuur mag niet boven de 30 graden uitkomen en boven de 32 graden kan dodelijk zijn.
Bodem: Mengsel van turf en potgrond (houdt goed het vocht vast en voor het afzetten van de eitjes). Dikte van de laag circa 5 cm.
Wandbekleding: Achterwand bijv. geperste cocosplaten (vasthouden vocht). Zijwanden glas.
Inrichting: Met stronken, takken en (plastic) planten.
Planten: Plastic planten, gezien het matige licht of een Sansiveria. Indien voor andere verlichting word gekozen kunnen ook andere planten worden gekozen, zoals bromelia.
Aantal dieren: De dieren kunnen het beste solitair of paarsgewijs gehouden worden, of 1 mannetje met 2 vrouwtjes. Geen nieuwe vrouwtjes bij een bestaand koppel plaatsen. Nooit meerdere mannetjes in één bak.

Water:  1-2x Dagelijks sproeien in voorjaar en zomer. In de winter 3x per week.
Voedsel: Er zijn hoogwaardige commerciële diëten beschikbaar, deze zijn compleet en hierbij hoeven er dus geen supplementen te worden aangeboden mits het aangeboden dieet volledig wordt opgegeten. De diëten zijn beschikbaar in poedervorm welke aangemaakt wordt met water tot een papje en in een cup wordt aangeboden, er zijn diverse smaken en afwisseling wordt aangeraden. Voorbeeld merken: Pangea en Repashy.  Daarnaast kunnen fruitpapjes, stukjes fruit en insecten worden gevoerd. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).

Voedingssupplementen: Bij gebruik van compleet dieet niet nodig. Insecten bestuiven met een kalk-vitamine preparaat. Fruithapje verreiken met vitamines en kalk-vitamine preparaat.


Literatuur:
Robert Seipp en Friedrich Wilhelm Henkel. Rhacodacylus, Biologie, Haltung und Zucht. ISBN 3-930612-23-2. www.nakweekweb.nl
Nota bene:
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!