Luipaardgekko

geregenereerdestaart-web

Eublepharis macularius
Herkomst: Afghanistan, Pakistan, Iran en India
Afmetingen: TL 20-25 cm; KRL ongeveer 35 % van de TL
Klimaatgegevens: Rots woestijn

Biotoop: Halfdroge steenachtige gebieden.

Ferguson zone: 1
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannen hebben duidelijke hemipenale zakken. Bij vrouwen ontbreken deze. Ook hebben mannen duidelijk vergrote anale poriën. Deze zitten in een V-vorm op de onderbuik. Bij vrouwen zijn deze minder duidelijk aanwezig. Bij mannen is daarbij de staartaanzet veel breder dan bij vrouwen.
Voortplanting: 1-2 eieren meermaals per jaar; incubatietijd 2-3 maanden bij temperaturen tussen de 27 en 30°C. De jonge dieren kunnen op dezelfde manier worden opgekweekt als de ouderdieren gehouden worden.

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: 0,45 m2 (90×50 cm) – Hoogte: 50 cm voor 2 á 3 dieren.
Soort terrarium: Woestijnterrarium met voldoende ventilatie via onderkant voorzijde en bovenzijde terrarium.
Verlichting: Spot straler, UV-lamp (in de vorm van spot of spaarlamp): niet te sterk ivm met verbranding! Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1
Verwarming: Algemene temperatuur rond 28°C, onder de spot 35-40°C, ’s nachts 20°C.
Bodem: Los substraat of kranten/papier bedekt met stenen. Vermijdt zand bij juveniele en zwakke dieren ivm constipatie.
Wandbekleding: Tegellijm, leisteen, kurk.
Inrichting: Voor de inrichting kan men gebruik maken van (lei)stenen en los substraat. Zorg er voor dat de dieren voldoende schuilmogelijkheden hebben waar ze zich kunnen verstoppen. Voor de ei leg  en ter bevordering van de vervelling dient er een bakje met deksel voorzien van een gat aanwezig te zijn met daarin vochtig mos of cocopeat.
Luchtvochtigheid: Relatieve luchtvochtigheid 40-60%.
Water: Extra sproeien is over het algemeen niet nodig. Uiteraard dient er wel een bakje water aanwezig te zijn.
Voedsel: Onder andere krekels, sprinkhanen, morio’s, kakkerlakken; af en toe kleine muizen. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).
Voedingssupplementen: De voedseldieren kunnen het beste bepoederd met kalkvitaminepreparaat worden aangeboden. Daarnaast is het aanbieden van een Calciumpreparaat
(bijvoorbeeld CaCO3) in een schaaltje aan te bevelen.

Literatuur: Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!