Nieuwe addersoort ontdekt: knalgroen en zeer giftig

adder3

Wetenschappers hebben in het noorden van Honduras een nieuwe soort slang ontdekt. Het gaat om een knalgroene groefkopadder die supergiftig is. Maar of dat gif de adder redden kan?

Bothriechis guifarroi

De nieuwe soort heeft de naam Bothriechis guifarroi gekregen. Dat de adder – die in een nevelwoud in het noorden van Honduras leeft – zo lang aan onze aandacht ontsnapt is, is goed te verklaren. De adder lijkt namelijk sprekend op andere groefkopadders in Honduras en dus werd deze lang voor een andere soort aangezien.

Maar onderzoek wijst nu dus uit dat het echt om een nieuwe soort gaat. De adder is knalgroen en zeer giftig. Dat schrijven de onderzoekers in het blad ZooKeys.

Hoewel de adder zich dus goed verdedigen kan, lijkt deze niet opgewassen te zijn tegen de dreigingen van deze tijd. “We adviseren om B. guifarroi direct te classificeren als een ernstig bedreigde soort, aangezien deze voor zover bekend in een beperkt gebied voorkomt en mensen zijn leefgebied mogelijk beschadigen,” stelt onderzoeker Josiah Townsend.