
Trachemys scripta elegans
Herkomst: Oosten van de VS.
Klimaatgegevens: Landklimaat met warme zomers en koude winters. Daglengte varieert gedurende het jaar ( zomers lang, winters kort).
Biotoop: Wisselend, de dieren zijn gebonden aan water. Ze komen voor in meren en rivieren. Vaak zonnend te zien op in het water liggende boomstammen.
Ferguson zone: 3-4
Geslachtsonderscheid: Mannen hebben een veel langere staart en veel langere nagels aan de voorpoten dan de vrouwen (indien volwassen)
Voortplanting: Eierleggend, de broedtemperatuur bepaalt het geslacht van de jongen.
Bijzonderheden: Dagactief, zont graag, wordt gemakkelijk handtam.
Terrarium
Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor volwassen dieren: 150x40x40 cm, groter is echter beter. Kleine dieren kunnen tijdelijk in kleinere bak van 80x30x30 cm worden gehouden.
Soort terrarium: Glas met een houten of kunststof lichtkap. Toegang via de lichtkap (aquarium model) of eventueel via schuifruiten aan de voorzijde (in dit geval dient de bak hoger te zijn). Er dient zowel een land als water gedeelte aanwezig te zijn.
Verlichting: Een TL-buis (of meer) over de hele lengte van de bak en spotje boven het landgedeelte. Daglengte zomer 14 uur, winter 10 uur. De daglengte moet enigszins geleidelijk over het hele jaar worden aangepast.
Verwarming: Water hoeft niet te worden verwarmd, land dmv spotje van 40-60W. Dagtemperatuur van de lucht zomers 25 graden C (onder spotje maximaal 40 graden C), winters 18 graden C (onder spotje maximaal 30 graden C). Nachttemperatuur zomers 20 graden C, winters 12 graden C (winterslaap op 4- 8 graden C is te overwegen)
Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 3-4
Bodem: Zand op landgedeelte, verder geen substraat nodig.
Wandbekleding: Bekleding is niet echt nodig. Kan wel voor de sier worden aangebracht (b.v. varenwortel met beplanting), maar altijd ruimschoots buiten het bereik van de schildpadden.
Inrichting: Groot en diep watergedeelte (minimaal 1,5 maal zo hoog als de breedte van de grootste schildpad) met beperkt landgedeelte, bv 40x30x20 cm (lxbxh).
Planten: In het water alleen als voer. Sierplanten buiten bereik van de dieren aanbrengen. Geen giftige planten gebruiken! Raadpleeg een gespecialiseerde aquarium zaak voor de juiste planten.
Aantal dieren: Solitair kan maar preferabel een paartje of een man met twee vrouwen. Geen combinatie met andere soorten.
Water: Water moet goed gefilterd worden met een aquariumfilter met een grotere capaciteit dan voor een vergelijkbaar vissenaquarium. Eens per drie maanden water en filter verschonen.
Voedsel: Eet bijna alles. Goed voer: kattenvoer, spiering, af en toe garnalen, meelwormen, wormen, groenvoer als andijvie of waterpest. Vermijdt vis soorten die thiaminase bevatten zoals goudvissen, dit kan leiden tot een Vitamine B1 tekort. Maximaal drie keer per week, maximaal een eetlepel per volwassen dier. ‘s Winters veel minder voeren, tot bijna niets (afhankelijk van de temperatuur)
Voedingssupplementen: Voor calcium voorziening moeten er eierschalen in het water worden aangeboden. Eenmaal per maand meelwormen (vooraf de meelwormen laten eten van carmix) voeren, eenmaal per week elke schildpad een balletje tartaar gemengd met calciumsupplement zoals gistocal voeren.
Literatuur:
E. Bruins, 2002. Ge?llustreerde Terrarium Encyclopedie. Rebo Productions b.v., Lisse
Nota bene:
Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!