Tokkeh

tokkeh

Gekko gecko

Herkomst: Tropische gebieden van zuidoost Azië

Afmetingen: Klimaatgegevens: Tropisch klimaat.

Biotoop: Het zijn echte cultuurvolgers. Ze leven in en om huizen. Ook op bomen.

Ferguson zone: 1

Geslachtsonderscheid: Mannen hebben een dikkere staartwortel en een bredere kop dan vrouwen, vrouwen zijn slanker.

Voortplanting: Vrouwtjes leggen enkele malen per jaar telkens twee eitjes, die ze aan de ondergrond vastplakken. Indien dit bijvoorbeeld een stukje schors is kan dit in een broedstoof worden gelegd en uitgebroed bij 27 t/m 30?C. Anders moeten de eieren in het terrarium worden uitgebroed. De eieren kunnen worden beschermd door een tentje van horrengaas, maar mogelijk is dat niet nodig. Er zijn aanwijzingen dat de ouderdieren broedzorg vertonen, maar zorg er wel voor dat ze dan goed doorvoed zijn.

Bijzonderheden: Mannetjes kunnen tamelijk luidruchtig roepen (Tok-èèèh), en dat diverse malen achter elkaar. Dit gebeurt vrijwel altijd ‘s nachts. Vermijd te worden gebeten, dit is zeer pijnlijk

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: 0,21 m2 (70×30 cm). – Hoogte: 70 cm.

Soort terrarium: Glas of geplastificeerd spaanplaat, lichtkap van spaanplaat of kunststof. Voorkant met schuifruiten. Terrarium en lichtkap gescheiden door gaas. Ventilatierooster beneden in de bak, bijvoorbeeld onder de voorruit.

Verlichting: Een TL-buis en een spotje van 40W. Lichtduur 12 uur per dag, geen jaarlijkse variatie in daglengte nodig. Eventueel voor s nachts een klein rood lampje, om de dieren te kunnen bekijken.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1

Verwarming: D.m.v. spotje. Dit richten op een dikke tak of stronk hoog in de bak of op de achterwand. Plaatselijk mag de temperatuur oplopen tot 40C (spotje), verder temperatuur variërend van 30C boven in de bak tot kamertemperatuur op de bodem. Zo kunnen de dieren hun eigen voorkeurstemperatuur opzoeken.

Bodem: Houtsnippers of bark..

Wandbekleding: Kurk, piepschuim en tegellijm, steenstrips. Type maakt niet zoveel uit.

Inrichting: Veel schuilplaatsen in de vorm van stukken rechtop staand kurkschors, dikke bamboepijpen, dikke takken.

Planten: Geen, eventueel plastic planten.

Aantal dieren: Eén man en twee vrouwtjes. In een grotere bak eventueel meer vrouwtjes. Beslist niet combineren met andere mannen of andere soorten.

Luchtvochtigheid: Water: Altijd een bakje water beschikbaar. Twee keer in de week een beetje sproeien.

Voedsel: Grote insecten, zoals moriowormen, treksprinkhanen, veldkrekels. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels). Nestmuizen en nestratten zijn een zeer goed voer. Eventueel stukjes hart uit de pincet, dit onder of boven de kurkschors heen en weer bewegen. Een nestmuis of nestrat per dier en een bakje volwassen krekels per week is waarschijnlijk genoeg. Kijken of de dieren niet te dik worden. Dan voedsel minderen.

Voedingssupplementen: Insecten vooraf bepoederen met mineralen preparaat zoals gistocal. Stukjes hart dopen in carmix. Vitamine A en D (Davitamon AD aquosum), 15 druppels per liter drink- en sproeiwater (drinkwater twee keer per week verversen).


Literatuur: J, ter Borg, 1999. Voor onze beginners: de Tokkeh. Mededelingenblad NVHT Lacerta 29 (11): 14-16 J. ter Borg & H. ter Borg 1981. De Tokkeh (Gekko gecko), een assertief reptiel. Lacerta 39 (6/7): 68-70 E. Bruins, 2002. Geïllustreerde Terrarium Encyclopedie. Rebo Productions b.v., Lisse.

Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!