Turkse, Kleinaziatische of Midden-Oosten boomkikker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyla savignyi

Herkomst: Zuid-Oosten vanTurkije, Armenië, Azerbeidjan, Gerorgië, Cyprus, Jordanië, Israël, Palestina, Syrië, Iran, Saoedie-Arabië en Egypte.

Klimaatgegevens: Subtropisch, met zomers van april tot november (temperatuur in december tot maart 10-20°C; april t/m juni 15-25°C; juli t/m september 20-30°C, oktober en november 15-25°C).
Biotoop: Savanne, (half)woestijn, oasen, tuinen, rietmoerassen, bosranden, bomen, riet, meestal vlak langs water; s zomers vaak op vochtige plaatsen onder stenen of stronken.

Ferguson zone: 1
Geslachtsonderscheid: Volwassen mannetjes onderscheiden zich van de vrouwtjes door geel/zwart gekleurde vliezen bij de keel, die ze bij het kwaken opblazen tot een kwaakblaas
Voortplanting: Eieren worden afgezet op takken en waterplanten in kleine watertjes, zoals dode hoeken in stroompjes, vijvers, poelen, spaarbekkens.
Bijzonderheden: Overwegend nachtactief, brengen de dag zonnend op bladeren of (bij grote hitte) op de bodem onder stronken door. Jagen ook overdag als dat zo uitkomt. Mannetjes vormen tijdens de paartijd een territorium langs het water en verjagen andere mannetjes als die dichter dan 20 cm in de buurt komen.

Terrarium

Minimale afmetingen: Oppervlakte: Voor maximaal 10 boomkikkers: 0,24 m2 (60×40 cm). – Hoogte: Voor maximaal 10 boomkikkers: 60 cm.
Soort terrarium: Glas, boven afgedekt met gaas, waarop de lichtkap. Kikkers mogen niet bij de verlichting kunnen komen! Schuifruiten boven waterbekken.
Verlichting: 2x 40W spots. In de zomer 16 uur; in de winter 8 uur. Lichtduur bij voorkeur langzaam af- en opbouwen.

Opmerking betreffende UV-lampen:
Hoewel bij de hier beschreven verzorgingshandleiding het gebruik van UV-licht niet, of slechts vrijblijvend wordt geadviseerd, is de laatste jaren uit wetenschappelijke studies wel duidelijk geworden dat bij vrijwel alle reptielen en amfibieën de toepassing van UV-B lampen een positief effect heeft op de gezondheid en de voortplanting van de dieren. Er zijn diverse typen UVB Lampen beschikbaar, waarbij er ook combinatie lampen zijn die zowel UVB licht als warmte afgeven. Raadpleeg de rubriek over UVB- verlichting voor advies over de juiste lamp voor uw dier. Ferguson zone: 1

Verwarming: Als in de maanden maart tot november de kamer overdag op kamertemperatuur is, is verdere verwarming niet nodig. De spots geven voldoende warmte af.
Bodem: In principe is bodemsubstraat niet nodig. Sphagnum staat wel decoratief en met het verversen van het sphagnum worden ook uitwerpselen verwijderd.
Wandbekleding: Niet belangrijk. Geen materiaal op de achterwand heeft als voordeel dat, als het terrarium direct bij het venster neergezet wordt, er direct zonlicht in het terrarium kan vallen (wel oppassen voor oververhitting).
Inrichting: Een watergedeelte is onmisbaar; bij een terrarium met een oppervlakte van 60×40 cm kan 1/3 van de bodem als watergedeelte worden ingericht. Het watergedeelte moet minimaal 5 cm diep zijn, omdat er anders te weinig diepte is voor het afzetten van eventuele eieren. Verdere inrichting kan bestaan uit takken of kamerplanten.
Planten: Yucca-achtigen, planten met stevige bladeren, zodat de kikkers erop kunnen zitten. Voor jonge kikkers zijn parapluplanten heel geschikt. Hoe lichter de bak is ingericht, des te groter is de kans dat de kikkers groen blijven en niet een grijze of bruine kleur aannemen.
Aantal dieren: De dieren kunnen individueel, paarsgewijs of in een groep gehouden worden. Om te kweken is een groep noodzakelijk, die uit ten minste drie mannen bestaat.

Water en voeding

Water: Sproeien is gewenst maar niet noodzakelijk. s Winters kan iedere avond gesproeid worden. s Zomers enkele keren per maand.
Voedsel: Insekten: krulvliegen, kamervliegen, krekels, wasmotten, spinnen enz. Krekels maximaal maat 5. In de zomer 2 – 3x per week voeren. Van november tot februari max. 1x per 10 dagen. Voederdieren dienen te worden gegutload door deze uiterlijk 12uur van te voren voedsel te geven, hiervoor kunt u commercieel verkrijgbare insectenvoeders gebruiken maar ook groenten resten of geweekte kattenbrokjes (voor krekels).
Voedingssupplementen: mineralen en vitaminen poeder zoals Korvimin, gistocal of carmix. Vliegen verzamelen in een pot waar wat vitaminepoeder inzit, schudden en vervolgens in het terrarium brengen.


Literatuur: G. Oxtoby, 1989. Verzorging en kweek van de Turkse boomkikker (Hyla savignyi). Lacerta 48 (2): 55-61
Nota bene: Raadpleeg bij gezondheids- problemen altijd een dierenarts!